Yoga στο Σπίτι ή στο Studio

Όταν σκέφτομαι πως έχει αλλάξει η ζωή μας από τις 14 Μάρτιου μέχρι και σήμερα, μέσα Σεπτέμβρη του 2020, αυθόρμητα κάνω συνειρμούς με την ιστορία του Σισύφου και πως «η δική μας πέτρα» έχει κυλήσει προς τα πίσω.

Όλες οι πτυχές της ζωής μας έχουν επηρεαστεί τόσο έντονα από το φαινόμενο COVID που και η πρακτική της yoga φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.

Νομίζω ότι κανένας από εμάς που σχετίζεται με την yoga ασκούμενοι/ες ή δάσκαλοι/ες, ακόμα και στο πιο τρελό του όνειρο, δεν είχε φανταστεί ένα τέτοιο περιβάλλον για τη yoga.

Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλη την ανθρωπότητα και σίγουρα η ακμάζουσα OnLine yoga είναι μια σπουδαία διέξοδος για την αποφόρτιση της έντασης που βιώνουν αρκετά άτομα αυτό το διάστημα.

Επίσης, είναι κι αυτός ένας τρόπος για να διατηρήσουμε έστω μια απομακρυσμένη επαφή με τους μαθητές μας και να συνεχίσουμε να τους μοιράζουμε έμπνευση για την καθημερινότητα τους.

Αναμφισβήτητα είναι σπουδαίο πλεονέκτημα ότι η σημερινή τεχνολογία μπορεί να καλύψει, σε ένα βαθμό, την απόσταση που μας χωρίζει.

Όμως χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί πως και σε ποιο βαθμό χρησιμοποιούμε την τεχνολογία γιατί όπως λένε… “με ένα μαχαίρι μπορείς να κόψεις αλλά μπορεί και να κοπείς”.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η απομακρυσμένη πρακτική δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει ή να θεωρηθεί εφάμιλλή της δια ζώσης πρακτικής.

Όταν βρίσκεσαι στην αίθουσα ο/η δάσκαλος/α βλέπουν την έκφραση του προσώπου σου, ακούνε την αναπνοή σου, σε παρατηρούν προσεκτικά από διαφορετικές οπτικές γωνίες και έχουν την ευκαιρία να σου δώσουν προσωπικές και στοχευμένες οδηγίες ώστε να σε βοηθήσουν φτάσεις πιο βαθιά στην πρακτική σου με ασφάλεια.

Στην αίθουσα ο χώρος γεμίζει από μία σχεδόν “ιερή” συλλογικότητα, όταν το ενεργειακό δυναμικό του/της δάσκαλου/ας συνυφαίνεται με την προσωπική βιο-ενέργεια του κάθε ασκούμενου. Αισθάνεσαι ότι όλοι εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος, σε έναν κοινό ενεργειακό «παλμό»!

Με άλλα λόγια, μπορείς να δεις άπειρα βίντεο από τον καναπέ σου, υπέροχης αισθητικής και σκηνοθεσίας για τους ωκεανούς, όμως σαν εμπειρία, κανένα από αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα απλό περπάτημα στην ακροθαλασσιά και το κύμα να σου χαϊδεύει τα πόδια. Έτσι δεν είναι;

Κάτι ακόμα που χρειάζεται να αποδεχτούμε σαν γεγονός είναι ότι η απομακρυσμένη πρακτική είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, αφού δεν υπάρχει σφαιρική εικόνα των ασκούμενων και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν τραυματισμούς από αμέλεια.

Κατανοώ ότι αρκετά άτομα μπορεί να επιλέξουν την απομακρυσμένη πρακτική γιατί τους εξυπηρετεί καλυτέρα (απόσταση, χρόνος, χώρος, κ.α.) και φυσικά σέβομαι όλους αυτούς που επιθυμούν να «κρατούν αποστάσεις ασφαλείας» αυτό το διάστημα.

Σήμερα ευτυχώς ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτό που νιώθει ότι ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του. Παρακάτω αναφέρω επιγραμματικά τα Συν (+) και τα Πλην (–) σε κάθε μια επιλογή.

Πρακτική yoga στο studio:

+ Προσωπική καθοδήγηση & υποστήριξη από τον/την δάσκαλο/α.
+ Κοινότητα, συλλογικότητα, επικοινωνία, επαφές.
+ Εστίαση & Έμπνευση.
+ Απελευθέρωση στο Εδώ και Τώρα.
+ Φιλικό για αρχάριους

– Χρόνος & έξοδα μετακίνησης.
– Πιο ακριβή συνδρομή (;;).
– Κοινόχρηστος χώρος (αν αυτό είναι αρνητικό).
– Πιθανή δυσκολία στην έκθεση

Πρακτική yoga στο σπίτι:

+ Εξοικονόμηση χρόνου.
+ Έξοδα μετακίνησης
+ Προσωπικός χώρος

– Απόσπαση προσοχής
– Πιθανή δυσκολία δέσμευσης
– Μικρή προσωπική καθοδήγηση
– Έλλειψη συλλογικότητας, επικοινωνίας
– Όχι ασφαλές για αρχάριους

Κι όπως λέει ο Αλμπέρ Καμύ:

«Η Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας»

Χρήστος ΧαρικίοπουλοςΟ Χρήστος Χαρικιόπουλος – είναι Yogacharya καθηγητής yoga E-RYT-500, με περισσότερες από 1200 ώρες εκπαίδευσης σε Ινδία & Ευρώπη. Είναι ιδρυτής του Ayama Yoga House, μέλος της Yoga Alliance ©, μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας, Lead Trainer στα προγράμματα Εκπαίδευσης Δασκάλων Yoga Βασικής RYS 200 & Ανώτερης RYS 300. Aσχολείται συστηματικά με την πρακτική της yoga από το 2001 και διδάσκει από το 2005. Παρόλο που έχει ασχοληθεί, εκπαιδευτεί και διδάξει αρκετά διαφορετικά συστήματα yoga όπως, Hatha, Flow, Yin, Restorative, Sampoorna yoga, πάντα θεωρούσε ότι η ουσία της yoga εστιάζει σε έναν και μοναδικό στόχο. Την ολιστική εξέλιξη του ατόμου ώστε να βιώσει όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης.