Είσαι Αρχάριος στη Yoga;

 

 

Χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα σου.

Καλώς ήρθες στον κόσμο του Ayama Yoga House!

Μόλις ξεκινήσες ή σκέφτεσαι άμεσα να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στη Yoga & το Pilates;

Οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν χρήσιμες ώστε η διαδρομή σου να είναι ασφαλής, αποτελεσματική και απολαυστική.

Το Ayama Yoga House είναι ένας φιλόξενος και ιδανικός χώρος για να ξεκινήσεις τη διαδρομή σου, αν είσαι αρχάριος σε yoga ή pilates.

Θα σε καθοδηγήσουμε με ανοιχτό μυαλό κι ανοιχτή καρδιά στις πρακτικές μας που είναι «βάλσαμο» για το σώμα και το νου.

Για να συμμετέχεις στα μαθήματα χρειάζεται να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ και να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στο σύστημα κρατήσεων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Για εμάς η ασφάλεια στην πρακτική είναι το Νουμερο 1 στη λίστα. Για αυτό προτείνουμε σε όλα τα Μέλη να μας ενημερώνουν στην διάρκεια των μαθημάτων για οποιοδήποτε θέμα υγείας, ακόμη και τα πιο καθημερινά.

 

Κάνε Εγγραφή σήμερα!

2 Εβδομάδες ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ μόνο με 20€

Δες το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

5 αντικείμενα που θα σου φανούν χρήσιμα στο σπίτι.

Yoga mat. Δημιουργεί μαλακή και αντιολισθητική επιφάνεια σε σκληρό δάπεδο.

Yoga block (τουβλάκια). Βοηθούν στη σταθερότητα των διάφορων θέσεων όταν δεν μπορείτε να φτάσετε εύκολα το έδαφος.

Ιμάντας. Βοηθά όταν δεν μπορείτε να φτάσετε να κρατήσετε ένα πέλμα, ένα πόδι ή ένα χέρι.

Yoga bolster. Υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη, τα πόδια ή την κοιλιά σας σε ορισμένες θέσεις (προαιρετικό).

Κουβέρτα. Επιπλέον βοήθεια για μαλακή επιφάνεια (π.χ. γόνατα) και προσφέρει ζέστη κι άνεση στο τέλος της πρακτικής στη «savasana».

Διάβασε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για το ξεκίνημα σου.

Ξεκινήσε με έναν καλό δάσκαλο

Είναι πολύ πιο εύκολο και πιο ευχάριστο, να μάθεις με λεπτομέρεια & ασφάλεια τις λεπτοφυείς πλευρές της πρακτικής από έναν έμπειρο, καταρτισμένο, δάσκαλο. Έτσι θα αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο όλα τα οφέλη της yoga και την επίδραση τους σωματικά, νοητικά και ψυχικά. Μπορείς να βρείς πολλά δωρεάν βίντεο στο You Tube ή σε εφαρμογές που θα σε καθοδηγήσουν αλλά δεν πρόκειται είναι το ίδιο όπως με έναν έμπειρο δάσκαλο.

Σεβάσου την εσωτερική σοφία του σώματός σου

Μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει οτιδήποτε είναι επικίνδυνο ή λάθος για σένα. Αυτή είναι η βασικότερη αρχή της yoga, η «Ahimsa», (μη-βία, αβλάβεια), η οποία είναι απαραίτητη ώστε η yoga να έχει ευεργετική επίδραση για σένα. Λάβε υπόψη σου τις αντενδείξεις που σχετίζονται με συγκεκριμένες περιστάσεις σας: για παράδειγμα, μερικές στάσεις δεν πρέπει να ασκούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν υπάρχουν ορισμένοι τραυματισμοί ή στη διάρκεια της εμμηνόρροιας.

 

Ανάπνευσε, ανάπνευσε

Η yoga είναι ένας δρόμος για να ανακαλύψουμε ένα πιο υγιή τρόπο ζωής που συνδυάζει την βαθύτερη αρμονία μεταξύ του σώματος και του νου. Η αναπνοή διαδραματίζει κεντρικό ρολό σε αυτό καθώς είναι η γέφυρα που συνδέει το σώμα και το νου. Αναπνεύσε με ολόκληρο το σώμα σου και χαλάρωσε. Υπάρχουν πολλά να μάθεις στη yoga για τον σημαντικό ρολό της αναπνοής στην πρακτική και γενικότερα σε μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Εστιάσε προς τα μέσα, στη δική σου πρόοδο. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο έμπειροι, πιο ευλύγιστοι ή πιο δυνατοί από εσένα. Η yoga μπορεί να είναι «της μόδας», αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για διαγωνισμό, ούτε για κάποιο άθλημα με θεατές. Εκτιμήσε την δική σου λεπτή πρόοδο στην πρακτική. Το καλύτερο μέρος της πρακτικής είναι το εσωτερικό, στη θεραπευτική συνειδητοποίηση και την ενότητα του σώματός, του νου και του πνεύματος.

Να έχεις χιούμορ

Η yoga είναι μια ήσυχη κι εστιασμένη δραστηριότητα, αλλά δεν χρειάζεται να παίρνουμε τον εαυτό μας και πολύ στα σοβαρά. Μπορεί να αισθανόμαστε δύσκαμπτοι ή πιασμένοι σαν τσιμέντο καθώς μαθαίνουμε νέες θέσεις. Η ταπεινότητα, ένα εσωτερικό χαμόγελο και λίγο ευγένεια μπορούν να μας σώσουν από την πρόθεση να πιέσουμε τον εαυτό μας στο σημείο του τραυματισμού. Κάνε το με σοβαρότητα αλλά μην το παίρνεις στα σοβαρά.

Φαγητό και Yoga

Πλήρες γεύμα επιτρέπεται 3 ώρες πριν την πρακτική σας και ελαφρύ γεύμα π.χ. ένα γιαούρτι, δυο φρούτα 1 ½ ώρα πριν. Είναι προτιμότερο να πιείς λίγο νερό πριν την πρακτική σου και καλυτέρα να το αποφεύγεις κατά την διάρκεια της πρακτικής. Εννοείται ότι αλκοόλ και άλλες διεγερτικές ουσίες είναι αρκετά επικίνδυνος συνδυασμός με τη yoga.

Φορέσε άνετα & χαλαρά ρούχα

Στη διάρκεια της πρακτικής θα τεντώσεις το σώμα με διάφορους τρόπους και προς όλες τις κατευθύνσεις. Σιγουρά δεν θέλεις να φοράς κάτι που θα περιορίζει την κίνησή σου. Σε κάποιο σημείο είναι πιθανό να κάνεις βαθιές κάμψεις εμπρός ή πίσω, επίσης μπορεί να γυρίσεις σε ανάποδες θέσεις με το κεφάλι προς τα κάτω, οπότε ρούχα ελαστικά και εφαρμοστά είναι ότι καλύτερο και χρήσιμο ώστε να μην φοβάσε να κινηθείς όπως θέλεις.

Κάνε συχνά πρακτική

Μικρότερης διάρκειας αλλά συχνότερες πρακτικές είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικες από τις μεγάλες σε διάρκεια ή πολύ έντονες πρακτικές αλλά με μεγάλα κενά μεταξύ τους. Ακόμα και 20-30 λεπτά την ημέρα από μερικές σωστά επιλεγμένες θέσεις μπορούν να έχουν πολύ θετική επίδραση στη σωματική, συναισθηματική και ψυχική σου ευεξία. Μια τακτική πειθαρχία θα αποκομίσει περισσότερα οφέλη, καθώς έτσι το σώμα αρχίζει να αισθάνεται άνετα και εξοικειωμένο με τη διαδικασία. Σταδιακά αποκτάς περισσότερη ευελιξία κι επιγνωση για τις λεπτές εσωτερικές διαδικασίες, αντί να «ξεκινάς από την αρχή» ξανά και ξανά.

Προσαρμόσε τις θέσεις στο σώμα σου

Η τέλεια στάση που μας παρουσιάζει ένα δάσκαλος ή βλέπουμε σε κάποιο βιβλίο μπορεί να απέχει πολύ από αυτό που μπορουμε να κάνουμε εμείς σήμερα  με το δικό μας σώμα. Ένας καλός δάσκαλος γιόγκα θα σου δείξει πώς να συνδυάζεις την προσπάθεια με την εσωτερική ηρεμία και να οδηγήσεις το σώμα σου προσεκτικά προς την ιδανική στάση. Ίσως να χρησιμοποιήσει βοηθήματα όπως «τουβλάκια», bolsters, ιμάντες, κλπ., δίνοντας προσοχή στην αρχικό στόχο της κάθε θέσης και την ενέργεια που ξυπνάει.

Χαλαρώσε! Ολοκληρώσε την πρακτική σου με Savasana

Τελειώνοντας την πρακτική σου έλα στη θέση Savasana, με την πλάτη στο έδαφος. Αφήσε ολόκληρο το σώμα να απλωθεί στο έδαφος, με επίγνωση και να χαλαρώσει τελείως για 5 έως 15 λεπτά στη θέση της βαθιάς χαλάρωσης. Μην βιαστείς να βγείς από τη θέση, σήκωσε πολύ απαλά το σώμα, κυλώντας στη δεξιά πλευρά σου κι ελα στην καθιστή θέση στο δικό σου χρόνο.