Τι είναι το Sun gazing;

Προειδοποίηση: Για την ασφάλεια σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική για πρώτη φορά χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή να σας καθοδηγήσει ένας έμπειρος δάσκαλος.

Σε ελεύθερη αποδόση, θα το λέγαμε ηλιοθέαση ή θεάση του ήλιου. Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά στην πραγματικότητα η τεχνική του sun gazing ήταν γνωστή σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, όπως οι Μάγιας, οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Εσσαίοι, οι Αζτέκοι, οι Ίνκας, οι Θιβετιανοί και Κινέζοι. Ακόμα και σήμερα στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στο Περού και στους πολιτισμούς των οι Άνδεων, η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή είναι αφιερωμένη στον ήλιο με ανάλογες παραδόσεις.

Στην Ινδία, η ηλιoθέαση λέγεται ότι εμφανίστηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια περίπου με τις διδασκαλίες του Mahavira, ιδρυτής του Τζαϊνισμού. Η Surya yoga συνδέεται με την πρακτική που ονομάζεται Surya Namaskar κι εξασκείται μέχρι σήμερα αν και η σημασία, η σωστή διαδικασία της έχει χαθεί στο βαθος του χρόνου.

Τι είναι το Sun gazing;

Η Surya yoga (Surya = Ήλιος) είναι η υψηλότερη yoga και ο ταχύτερος δρόμος για την ένωση σύμφωνα με τον Omraam Mikhael Aivanhov, όπως έγραψε: «Η Surya yoga τα περιλαμβάνει όλα: λατρεία, σοφία, ενδυνάμωση καθώς και αγνότητα, δραστηριοποίηση και αφοσίωση, το φως και την ιερή φωτιά της θείας αγάπης… Με την πρακτική της Surya yoga, ενδυναμώνουμε την σύνδεση ανάμεσα στον εαυτό μας και τη δύναμη που δίνει ζωή σε ολόκληρο το Σύμπαν: τον Ήλιο”.

Ο Omraam αναφέρεται στον εσωτερικό ήλιο, τον πνευματικό οδηγό που μας φωτίζει εσωτερικά, ο φυσικός ήλιος είναι απλώς η αντανάκλαση του πνευματικού.

Τον 20ο αιώνα η Surya yoga έγινε γνωστή στη Δύση μέσα από τρια άτομα. Ο πρώτος ήταν ο Omraam Mikhael Aïvanhov φιλόσοφος και κορυφαίος δάσκαλος του Δυτικού Εσωτερισμού στην Ευρώπη του 20ου αιώνα, που άφησε ένα τεράστιο σύνολο γνώσεων στα σχεδόν πενήντα χρόνια που δίδαξε. Πάνω από εβδομήντα βιβλία έχουν δημοσιευτεί από τις σημειώσεις του με αρκετό υλικό για 400 ακόμη βιβλία.

Το δεύτερο άτομο ήταν ο αρχαιολόγος της Maverick, Gene Savoy, ο οποίος ανακάλυψε πολλές χαμένες πόλεις της Νότιας Αμερικής. Εκεί μελέτησε αρκέτα κείμενα της αρχαίας ηλιακής επιστήμης κι έφερε στο φως πλούσιο υλικό σχετικά με τις αρχές και τις τεχνικές της ηλιοθεάσης.

Το τρίτο άτομο είναι ο Hira Ratan Manek (HRM) που ισχυρίζεται ότι έμαθε για την ύπαρξη αυτής της αρχαίας τεχνικής το 1962, ενώ ήταν στο άσραμ του Sri Aurobindo. Περάσαν 30 χρόνια έρευνας και πειραματισμού προτού νιώσει αρκετά σίγουρος ώστε να προσφέρει αυτή τη γνώση στον κόσμο. Από το 1992, έχει διδάξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περισσότερες από 1.500 διαλέξεις, σε δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι το Sun gazing; Η πρακτική

Η πρακτική του Sun gazing

Η θέαση του ήλιου δεν απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εξοπλισμό. Αυτό που χρειάζεστε είναι τα τρία “γυμνά” θεμέλια: 1) με γυμνά πόδια 2) σε γυμνό έδαφος 3) με γυμνά μάτια και φυσικά να μην “παίζετε με την φωτιά”. Η άμεση θέαση του ήλιου μπορεί να βλάψει τα μάτια και να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη του αμφιβληστροειδούς και απώλεια όρασης. Οι πλέον ασφαλείς ώρες της ημέρας για sun gazing είναι όταν το φως του ήλιου είναι απαλό, δηλαδή, από την ανατολή και για 30 λεπτα ή 30 λεπτά πριν από το ηλιοβασίλεμα και μεχρι τη δύση.

Το φως της ανατολής έχει περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες, ενώ το ηλιοβασίλεμα έχει περισσότερες υπέρυθρες ακτίνες. Και τα δύο είναι ευεργετικά, οπότε προτείνεται να μοιράζετε τον συνολικό χρόνο θέασης, ανά ημέρα, σε ανατολή και ηλιοβασίλεμα για ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Ο Hira Rattan Manek έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο sun gazing που διαρκεί 9 μήνες με σταδιακή αύξηση της θέασης έως τα 44 λεπτά, οπού είναι και το μέγιστο της ωφέλιμης έκθεσης στην ηλιακή ενέργεια με γυμνά μάτια. Στην διάρκεια των 9 μηνών οι ασκούμενοι ξεκινούν με 10 δευτερόλεπτα ηλιοθέασης και προσθέτουν 10 δευτερόλεπτα κάθε ημέρα.

Σύμφωνα με τον Manek, κατά τους πρώτους τρεις (3) μήνες της πρακτικής ενεργοποιείται η επίφυση: η ενέργεια του ήλιου, που περνά από το Ajna chakra συσσωρεύεται στον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος έχει δύο πολύ σημαντικές λειτουργίες:

Α) Προσαρμόζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα (σπλαχνική κινητικότητα, ρυθμό αφύπνισης ύπνου, θερμοκρασία σώματος, όρεξη, συναισθηματικές καταστάσεις) και

Β) Επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα που παράγει την οξυτοκίνη, μια ουσία που συχνά αναφέρεται σαν η «ορμόνη της αγάπης», και είναι αυτή που μας κάνει ήρεμους, σίγουρους και συμπαθητικούς.

Επίπλεον, η επίφυση όταν διεγείρεται εκκρίνει μελατονίνη και σεροτονίνη, δύο ορμόνες που ρυθμίζουν τους κύκλους ύπνου / αφύπνισης και τις θετικές καταστάσεις του νου. Η μελατονίνη είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την παρουσίαση και ανάλυση της τεχνικής από τον Hira Rattan Manek.


Επιπλέον, από μελέτες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο μέγεθος της επίφυσης σε άτομα που εξασκούσαν την θέαση του ήλιου σε σχέση με με το μέσο όρο ένος φυσιολογικού ατόμου.

Τους επόμενους 6 μήνες, το πρωτόκολλο προτεινει την σταδιακή αύξηση της ηλιοθέασης εώς τα σαράντα τέσσερα (44) λεπτά, ημερησίως, με συγκεκριμένα βήματα που προσθέτουν 10 δευτερόλεπτα ηλιοθεάσης την ημέρα.

Τότε ο Manek επιβεβαιώνει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει φορτίσει όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου και όλα τα κύτταρα του σώματος και δεν είναι πλέον απαραίτητο να συνεχιστεί η εξάσκηση.

Κάθε Θερινή Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga του Ayama Yoga House συμπεριλαμβάνει ένα 10ήμερο Yoga Training Retreat στην Βόρεια Εύβοια. Εκεί ξεκινάμε κάθε ήμερα την πρακτική μας στην παραλία με sun gazing και τεχνικές αναπνοών (pranayama). Όλοι/ες δηλώνουν ότι αυτή είναι μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες που απολαμβάνουν στη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Τι είναι το Sun gazing; Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga στη Βόρεια Εύβοια - Πευκί

Πως να κοιτάξεις τον ήλιο στα μάτια Sun gazing

1) Πιες ένα ποτήρι νερό πριν και μετά το Sun gazing γιατί το κοίταγμα του Ήλιου μπορεί να γίνει μια πολύ καθαρτική εμπειρία και το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών.

2) Εάν φοράς γυαλιά να τα βγάλεις, αλλά οι φακοί επαφής μπορούν να μείνουν. Κοίταξε προς τον ήλιο χαλαρά, χωρίς να ζορίζεσαι. Είναι εντάξει να ανοιγοκλείνεις τα μάτια. Εάν δακρύσεις, μην τρίψεις τα μάτια. Τα δάκρυα προσφέρουν εξαιρετική ενυδάτωση.

3) Μην είσαι ανυπόμονος. Άφησε στην άκρη τις μεγάλες προσδοκίες γιατί όσο πιέζεις τα πράγματα τόσο τα αποτελέσματα καθυστερούν. Παίξε σαν μικρό παιδί με τον ήλιο και απολαύσε την ομορφιά του χωρίς απαιτήσεις, μόνο με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

4) Ξεκίνα σταδιακά, κοιτάζοντας τον ήλιο για λίγα δευτερόλεπτα μετα κλείσε τα μάτια και σε λίγο δοκίμασε πάλι. Ο στόχος είναι σταδιακά να αυξάνεις την διάρκεια θέασης, καθημερινά, μέχρι εκεί που νιώθεις άνετα. Το όριο είναι τα 44 λεπτά που μπορεί να συμβεί σε βάθος χρόνου 9 μηνών.

Τι είναι το Sun gazing; Η πρακτική

Προφυλάξεις:

Όπως σε όλα τα πράγματα χρειάζεται να διαθέτουμε υπομονή. Αυτή η τεχνική απαιτεί σταδιακή και συνειδητή προσπάθεια για την προστασία του αμφιβληστροειδούς. Εάν αισθανθείς οποιαδήποτε δυσφορία, καλύτερα να σταματήσεις εκείνη τη στιγμή γιατί είναι σήμα ότι ξεπερνάς τα όρια σου.

Αν εχεις την αίσθηση πόνου στα μάτια ή αν στη διάρκεια της ημέρας παρατηρήσεις διαφορές στην όραση σου αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα να επισκεφτείς κάποιον ειδικό.

Εφαρμόστε με πειθαρχεία την δοκιμασμένη μέθοδο των 10 δευτερολέπτων την ημέρα και μην υπερβάλετε σε καμία περίπτωση καθως η έντονη έκθεση στον ήλιο δεν καθόλου ασφαλής.

Χρήσιμο επίσης είναι να διατηρείς μια στάση μη-προσκόλλησης. Στη Νότια Αμερική λένε ότι χρειάζεται να προσέχεις να μην ερωτευτείς με τον ήλιο γιατί μπορεί να σε ρουφήξει η ενέργειά του. Με αλλά λόγια ότι μπορεί να παρασυρθείς σε υπερβολές και τα αποτελέσματα να είναι βλαβερά για το σώμα ή το μυαλό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας και δεν προορίζονται για ιατρική συμβουλή.