Santosha = Ικανοποίηση

Γίνε το Φως που θέλεις να δεις…

Κάθε χρόνο ο Δεκέμβρης φέρνει μαζί του τις δυο πιο φωτεινές γιορτές του έτους, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Δώρα, αγκαλιές, ευχές και άλλα πολλά συμβαίνουν αυτή την εποχή του χρόνου. Θέλουμε να προσφέρουμε στους αγαπημένους μας, να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να δείξουμε ευγνωμοσύνη για την παρουσία τους στη ζωή μας. Όλος ο μήνας χρωματίζεται  από τις προετοιμασίες για τις γιορτές που έρχονται και σηματοδοτούν το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου.

Η χαρά των Χριστούγεννων σίγουρα δεν αμφισβητείται, όμως πολύ συχνά μετατρέπεται σε άγχος. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν σχεδόν εξαντλημένοι από την πίεση που αισθάνονται προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις ή τις προσδοκίες τους.

Πριν 2000 χρόνια ο σοφός Patanjali (αρχαίος Ινδός φιλόσοφος) δίδαξε την έννοια της Santosha (Ικανοποίηση), μια από τις 5 προτροπές του για μια ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό μας. Συνήθως ερμηνεύεται σαν η θεμελιώδης προσωπική ευχαρίστηση για τη ζωή, που δεν αναστατώνεται από εξωτερικούς παράγοντες. Με άλλα λόγια, να είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστημένοι με αυτό που είμαστε, με αυτά που έχουμε, κι επιπλέον με χαρά να προσαρμοζόμαστε σε ότι μας φέρνει η ζωή στο δρόμο μας. Να καλλιεργούμε την ικανοποίηση για αυτά που έχουμε αντί τη δυσαρέσκεια για αυτά που δεν έχουμε.

Παρακάτω λοιπόν, προτείνουμε μερικές ιδέες για να εξασκήσετε την Santosha ώστε να απελευθερώσετε το άγχος και την εσωτερική ένταση. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε με πραγματική χαρά αυτές τις γιορτές σε αρμονία με τον εαυτό σας και όσους αγαπάτε.

  • Κάντε ένα διάλλειμα. Συνήθως αυτή είναι μια περίοδος διακοπών, λιγότερο ή περισσότερο. Εποχικά βρισκόμαστε στην καρδιά του σκοτεινού χειμώνα κι επικρατεί μια εσωτερικότητα. Τώρα που κι αυτό το έτος κλείνει τον κύκλο του οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κάνετε ένα διάλλειμα από τις προετοιμασίες σας και να κοιτάξετε μέσα σας. Να συνδεθείτε με τον εαυτό σας και να αναλογιστείτε τι έχετε καταφέρει αυτή τη χρονιά, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις και τι καινούργιο μάθατε αυτή τη φορά στο σχολείο της ζωής.
  • Ζήστε τη στιγμή. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε το περιβάλλον γύρω σας. Κοιτάξτε τον ουρανό, τη φύση ή απλώς αισθανθείτε τον χειμώνα όπου κι αν βρίσκεστε. Παρατηρείστε την στιγμή που περνάει και χάνεται. Όταν υπάρχουν τόσες προετοιμασίες είναι πολύ εύκολο να «χαθείτε» μέσα στις λίστες για ψώνια, δώρα, ταξίδια και να ανησυχείτε αν θα τα προλάβατε όλα εγκαίρως. Μήπως αγχώνεστε υπερβολικά; Αντιληφθείτε πότε ανησυχείτε και αναρωτηθείτε αν πραγματικά αξίζει τόσο πολύ.
  • Αποδεχτείτε. Για οποιαδήποτε πρόκληση εμφανιστεί στην εορταστική περίοδο (κι όχι μόνο) εξασκήστε την αποδοχή. Αρκετά συχνά εμείς τοποθετούμε τον εαυτό μας στην «πρέσα» του άγχους όταν δημιουργούμε συγκεκριμένες προσδοκίες για το πώς τα πράγματα ΠΡΕΠΕΙ να είναι. Αποδεχτείτε ότι είναι, όπως είναι και θα γλυτώσετε από το ανώφελο άγχος. Φυσικά, στο πλαίσιο της αποδοχής συμπεριλαμβάνεται κι ο εαυτός σας. Τι κι αν μια μέρα ξυπνήσατε πιο αργά και καθυστερήσατε ή αν ξεφύγατε κάπως με τα μελομακάρονα; Οι ενοχές και η αυστηρή αυτοκριτική δεν σας βοηθούν. Παν μέτρον άριστον, όμως ακόμα και το για παν μέτρον άριστον.
  • Νιώστε ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από ότι ήδη έχουμε για να αισθανθούμε ικανοποίηση. Η αληθινή ικανοποίηση συνδέεται άμεσα και με την έννοια της ευγνωμοσύνης. Απλά σταθείτε για λίγο κι αναπνεύστε. Αυτή η ανάσα που μόλις έγινε είναι μοναδική. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή σας να ζήσετε ξανά αυτή την συγκεκριμένη αναπνοή. Νιώστε ικανοποίηση κι ευγνωμοσύνη για την κάθε ανάσα, για όλους τους ανθρώπους που έχουν έρθει στη ζωή σας, για όλα τα υλικά αγαθά που διαθέτετε, για όλες τις ευκαιρίες να γίνετε καλύτεροι.. Σήμερα, Τώρα, Εδώ… Όταν αντιλαμβανόμαστε τελικά, ότι το θαύμα της ζωής είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας έχει συμβεί τότε η ικανοποίηση μπορεί να γίνει μια σταθερή αναφορά στη ζωή μας… “Χαίρομαι που αναπνέω, χαίρομαι που υπάρχω”

Η εξάσκηση στην Santosha (Ικανοποίηση) φυσικά, δεν είναι απλώς μια μέθοδος για να αποβάλλουμε το άγχος στην περίοδο των εορτών αλλά κυρίως μια στάση ζωής που μας απελευθερώνει από την τυραννία της προσδοκίας στο βάθος του χρόνου.

Εύχομαι σε όλους μας να έχουμε όμορφες στιγμές μαζί με τους αγαπημένους μας, με φωτεινά χαμόγελα, φωτεινά μάτια και κυρίως φωτεινές καρδιές.

Christos Krishna