Νταϊανα Κοσσενάκη Yoga Teacher @ Ayama Yoga House

Νταϊανα Κοσσενάκη

«Ο κόσμος των σκέψεων, των συναισθημάτων και του σώματος αποτέλεσαν και αποτελούν για μένα ένα ταξίδι, με προορισμό τον εαυτό, τον διπλανό μου και την κοινωνία. Παραμένω σε αυτό το ταξίδι πάντα μαθήτρια και πάντα έκπληκτη με όλα αυτά που συναντώ, βιώνω, κατανοώ και μοιράζομαι».

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Με τη γιόγκα ήρθα σε επαφή από πολύ μικρή λόγω της μητέρας μου, στην κρίσιμη εφηβική μου ηλικία, όπου η ανάγκη για απαντήσεις και η αναζήτηση μιας προσωπικής ταυτότητας ταλάνιζαν το μυαλό μου. Η γιόγκα στάθηκε στήριγμα  για το σώμα και το νου μου και αποτέλεσε ορόσημο για τη την εξέλιξή μου. H βiωματική εμπερία της γιόγκα και η τάση να αναλύω τα συναισθήματα μου με οδήγησαν στο μονοπάτι της ψυχολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όσο ολοκλήρωνα τις σπουδές μου στην ψυχολογία, ένιωσα την ανάγκη να εμβαθύνω την γνώση μου για την yoga. Η αίσθηση ότι η yoga και η ψυχολογία συνθέτουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό αυτογνωσίας με πολλές κοινές ρίζες, ήταν έντονη. Έτσι το 2016 επέλεξα να παρακολουθήσω την βασική εκπαίδευση δασκάλων γιόγκα στο Ayama Yoga House.

Σχεδόν αμέσως μετά την αποφοίτηση μου ξεκίνησα να διδάσκω μαθήματα yoga στην Αθήνα. Στα επόμενα χρόνια απέκτησα πολύτιμη εμπειρία και παράλληλα αναπτύχθηκε η επιθυμία να εμβαθύνω την σπουδή μου στο πεδίο της yoga. Το 2018 παρακολούθησα το επιμορφωτικό σεμινάριο της Μαρίας Μουχταρίδου, πάνω στη Yoga κατά τη διάρκεια της κύησης. Ήθελα να κατανοήσω ακόμα καλύτερα τις λειτουργίες του σώματος και του νου, μέσα από αυτό το πρίσμα.

Παράλληλα την ίδια χρονιά, η διαδραστική σχέση με το σώμα και η συνεχόμενη επιθυμία μου για προσφορά, έφερε στο δρόμο μου το παραδοσιακό Thai Yoga Massage. Παρακολούθησα τη βασική εκπαίδευση Traditional Thai Massage με τη Νεκταρία Καπούλα. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον ότι το Thai και η yoga μοιράζονται κοινές αξίες με τη yoga όπως, η διάθεση για προσφορά, η θεραπεία, η ενσυναίσθηση και η ποιότητα του αγγίγματος.

Στη συνέχεια μεσα από τα μαθήματα yoga και τις συνεδρίες Thai διαπίστωσα την ανάγκη πολλών μαθητών για περισσότερο παιχνίδι. Ήμουν ήδη πολλά χρόνια ασκούμενη στην Aerial Yoga και γνώριζα από πρώτο χέρι πως με είχε βοηθήσει να εργαστώ με τους φόβους και τα όρια μου με διασκεδαστικό τρόπο. Το 2020 ολοκλήρωσα το εκπαιδευτικό προγραμμα Aerial Yoga στο Kama Fitness και το 2021 το σεμινάριο Aerial Acrobatic Workshop με την Σίσσυ Φραγκιαδάκη.

Εμβαθύνοντας τη σχέση μου με το πανί, το 2021 παρακολούθησα την εκπαίδευση δασκάλων Aerial Yoga for Kids με τη Χριστίνα Μάτση και την Αγγελική Σωτηροπούλου.

Ξεκίνησα να εργάζομαι με παιδιά και εφήβους, και άρχισα να κατανοώ την ανάγκη τους για διασκέδαση, χαλάρωση αλλά και συγκέντρωση. Τόσο το σχολικό όσο και τα οικογενειακό περιβάλλον πολλές φορές χαρακτηρίζονται από αγχωτικές και δύσκολα εμπειρίες για τα νέα παιδιά. Με αυτό σαν αφορμή παρακολούθησα το σεμινάριο της Χριστίνας Μάτση, Mindfulness και Chair Yoga για παιδιά, με στόχο να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω στις τεχνικές αναπνοών και χαλάρωσης για τα παιδιά.

Επιθυμώντας πια να συνθέσω την βιωματική εμπειρία της yoga και τις σπουδές μου στη ψυχολογία παρακολουθώ το πρόγραμμα Mindfulness για ενήλικες του Nada Yoga Place. Το Mindfulness αποτελεί για μένα ένα βασικό σύνδεσμο ανάμεσα στην yoga και την ψυχολογία. Ακριβώς γιατί αναφέρεται στη διαχείριση του άγχους, στην καλλιέργεια της συγκέντρωσης, στην παρατήρηση του εαυτού και του σώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο σύμπτυξης όλων των παραπάνω, αυτή την περίοδο ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου “Εφαρμοσμένη Κλινική κοινωνιολογία και Τέχνη”. Η διπλωματική μου αφορά τη γιόγκα και το τραύμα, μέσα από μια κοινωνιολογική προσέγγιση.

Η γιόγκα και η ψυχολογία για μένα αποτελούν σπουδαία εργαλεία αυτογνωσίας και θεραπείας.  Όταν συνδυάζονται προσφέρουν μια σημαντική γνώση αφενός πάνω στα ζητήματα που αντιμετωπίζει ένα άτομο και αφετέρου μια βαθιά ανακούφιση στο σώμα και το νου.