Yoga Master Classes - Ποιος είναι ο Christos Krishna;

Christos Krishna

«Μέσα από τη πρακτική και την εμπειρία μου έχω πια συνειδητοποιήσει ότι το μεγαλύτερο δώρο που μας δόθηκε σε αυτή τη ζωή είναι η Αναπνοή. Μια μοναδική “γέφυρα” που συνδέει το Σώμα, το Νου και το Πνεύμα μας. Έτσι μια μέρα είχα την έμπνευση για ένα λογοπαίγνιο, που συμβαίνει μόνο στην ελληνική γλώσσα (!) και χαρακτηρίζει τον τρόπο που προσεγγίζω σήμερα την πρακτική μου: «Η Ασάνα ξεκινάει από την Ανάσα». Από αυτό το σημείο εκκίνησης, επιδιώκω να ευθυγραμμίσω την γήινη/υλική με την θεϊκή/πνευματική υπόσταση μου και αναζητώ κάθε φορά νέες ισορροπίες ανάμεσα στην Προσπάθεια και την Προσδοκία για το αποτέλεσμα».

Γεννήθηκα το 1967 στο Μόναχο όμως νιώθω πως στην πρώτη μου επαφή με την yoga το 2001 άρχισα να «ζω» πραγματικά. Συνάντησα την Iris Benarie που με γνώρισε στην Ashtanga vinyasa και άρχισα να ανακαλύπτω από την αρχή τον εαυτό μου και τον κόσμο σαν μικρός εξερευνητής. Σχεδόν από ένστικτο, παρακολούθησα το σύστημα της Satyananda yoga και ξεκίνησα μια εσωτερική διαδρομή με σκοπό την αναζήτηση της επίγνωσης, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης. Στην συνέχεια ένιωσα την ανάγκη να επισκεφτώ την «πηγή» και ξεκίνησα το ταξίδι μου στην Ινδία για να εμβαθύνω τη σπουδή μου σε σώμα, νου και πνεύμα. Αποφοίτησα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων Hatha yoga 300+ ωρών του Yoga Vidya Gurukul με δάσκαλους τον Yogacharya Vishwa Mandlik και τον Gandhar Mandlik. Την ίδια περίοδο σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευομένους από όλο τον κόσμο ξεκινήσαμε το εγχείρημα SSF (Seva Scholarship Fund) για να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία του Trimbakeshwar γύρω από την περιοχή του άσραμ Yoga Vidya Gurukul. Καταφέραμε να μοιράσουμε σχολικά βιβλία, γραφική ύλη και σκευή διατροφής σε περίπου 1000 παιδιά και επιπλέον καλυφθήκαν τα έξοδα επισκευής δυο σχολείων στην περιοχή και η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στη συνέχεια παρακολούθησα εντατικά μαθήματα Ashtanga Vinyasa yoga στο κέντρο Mandala Yogashala με τον V. Sheshadri, στο Mysore κι αργότερα ακολούθησε η σπουδή μου για την ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου και την φιλοσοφία της Αγιουρβέδα στο θεραπευτικό κέντρο του Yoga Vidya Dham. Επέστρεψα το 2006 από το Mysore στην Ινδία έχοντας αποφοιτήσει από ένα ακόμα πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων Hatha yoga 300+ ωρών, για προχωρημένους, οργανωμένο από το Yoga Indea Center με τον εξαιρετικό δάσκαλο Bharat Shetty. To 2013 ήταν άλλο ένα ορόσημο στη διαδρομή μου όταν παρακολούθησα το Advanced Yoga Teacher Training 300hrs. με τον Shri Yogi Hari στο Hellenthal της Γερμανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοσοφία και την Sampoorna yoga. Στην μέχρι τώρα διαδρομή μου στο μονοπάτι της αυτογνωσίας έχω αποκτήσει το Α’ βαθμό στη θεραπεία του Ρέικι, έχω διδαχτεί το αγαπημένο μου Whirling Meditation (στροβίλισμα) από τον σπουδαίο δάσκαλο/ψυχοθεραπευτή Βίκο Ναχμία, παρακολούθησα την «Η Τέχνη της Επικοινωνίας» με τη Valerie Saier με εργαλεία και τεχνικές του N.L.P. και πλήθος άλλων workshops και σεμιναρίων. Αυτή την περίοδο παρακαλουθώ το εκπαιδευτικό προγραμμα, “The Foundations of Yoga” 250 ώρες του Georg Feuerstein μια εμβάθυνση στα θεμέλια της yoga από την αρχαιότητα εώς σήμερα.

Επιστρέφοντας από την Ινδία δημιούργησα το Yoga House με σκοπό αυτός ο χώρος να προσφέρει σε όλους μας, δάσκαλους και ασκούμενους, την δυνατότητα να μοιραζόμαστε Γνώση, Έμπνευση και Εξέλιξη. Μέσα από την επαφή μου με τους ασκούμενους επιδιώκω να τους βοηθήσω να ανακαλύψουν τον δικό τους δρόμο προς την αυτογνωσία, πάντα με ασφάλεια, επίγνωση και με σεβασμό στις αρχές της Ahimsa (μη-βία) και της Satya (ειλικρίνεια). Όπως έλεγε κι ο Γαλιλαίος: «Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στον άνθρωπο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον βοηθήσεις να ανακαλύψει αυτό που έχει μέσα του.»

Σήμερα είμαι εγγεγραμμένος στον διεθνή οργανισμό της Yoga Alliance (USA) σαν E-RYT 500 (Experienced Registered Yoga Teacher 500hrs.) και μέλος στο Δ.Σ. του Hellenic Yoga Association. Το Yoga House είναι αναγνωρισμένο από την Yoga Alliance USA σαν RYS (Registered Yoga School) 200 & RYS 300 για την Βασική & Ανώτερη Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga. Διδάσκω σχεδόν καθημερινά σε τάξεις και παράλληλα διευθύνω προγράμματα εκπαίδευσης δάσκαλων, καθοδηγώ workshops και yoga retreats σε τακτική βάση. Είμαι πάντα ανοιχτός και πρόθυμος να προσφέρω την ενέργεια μου σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που μπορεί να ωφεληθούν, όπως όταν διδάξα για 3 χρόνια σε θεραπευτικά προγράμματα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και συνεχιζω σταθερά να αναζητώ τρόπους που μπορεί να φανώ χρήσιμος, όπου μπορώ. Άλλωστε, στα αρχαία ελληνικά “χρηστός” σημαίνει χρήσιμος.

Μετά από 20+ χρόνια εμπειρίας στην πρακτική της yoga, με σχεδόν 1300 ώρες προσωπικής εκπαίδευσης, 17 χρόνια διδακτικής εμπειρίας κι επιπλέον πατέρας και σύζυγος, αισθάνομαι ακόμα ότι γνωρίζω ελάχιστα. Αισθάνομαι δέος και ευγνωμοσύνη μπροστά στη μεγαλειώδη σοφία του σύμπαντος και της ανθρώπινης φύσης. Για αυτό και συνεχίζω με αμείωτο ενδιαφέρον τη σπουδή μου σχετικά με τη yoga και την αυτογνωσία, παρακολουθώ σεμινάρια, διαλέξεις, μαθήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το σπουδαιότερο για μένα είναι να παραμένω πάντα ένα ταπεινός μαθητής.