5 Συμβουλές Yoga για Δροσιά το Καλοκαίρι.

5 Συμβουλές Yoga για Δροσιά το Καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Ξέρεις τι σημαίνει αυτό … ηλιοθεραπεία, παγωμένη σπιτική λεμονάδα με έξτρα τζίντζερ και… ζέστη!

Η θερμοκρασία ανεβαίνει κι αν θέλουμε να συνεχίσουμε τη yoga μας χρειάζεται να αξιοποιήσουμε πρακτικές που μειώνουν το στοιχείο της φωτιάς (pitta).

Η Yoga μας διδάσκει να παρατηρούμε τις αλλαγές στη ζωή μας για να είμαστε ευπροσάρμοστοι & ευέλικτοι. Οι «σοφοί» ασκούμενοι πάντα προσαρμόζουν, λίγο ή περισσότερο, την πρακτική τους αντίστοιχα με την κάθε εποχή. Κι ένα πράγμα είναι σίγουρο… το καλοκαίρι, στην Ελλάδα, έχουμε ζεστή.

Φυσικά, ο ανεμιστήρας είναι πάντα μια επιλογή «φιλική προς τον χρήστη» και υπάρχουν, ευτυχώς, μερικές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν μείνετε «ψύχραιμοι» στις υψηλές θερμοκρασίες.

Διαβάσε παρακάτω 5 συμβουλές yoga για να δροσιστείτε κι ίσως κάποια γίνει η αγαπημένη σας.

1# Χαμηλώσε ταχύτητα

Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος. Το υπέροχο πράγμα με τη yoga στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ότι το σώμα μας είναι ήδη ζεστό και πιο προετοιμασμένο. Οι μύες μας γίνονται πιο ελαστικοί λόγω αυξημένης θερμότητας και γενικά νιώθουμε τις αρθρώσεις μας πιο ευέλικτες και πιο ελεύθερες.

Εκμεταλλεύσου το γεγονός και εστιάσε περισσότερο σε διατάσεις, ανοίγματα, στροφές και λιγότερο σε δυναμικές πρακτικές. Δοκίμασε θέσεις που συνήθως σε δυσκολεύουν οταν το σώμα είναι κρύο και θα εκπλαγείς από την διαφορά.

Νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ είναι οι καλύτερες ώρες για πρακτική καθώς είναι οι πιο δροσερές ώρες της ημέρας

 

2# Η δροσερή αναπνοή

Όπου κι αν είσαι όταν νιώσεις την ανάγκη να δροσιστείς, δοκίμασε την τεχνική της Sheetali pranayama

  1. Βγάλε τη γλώσσα προς τα έξω. Δίπλωσε τις πλευρές της προς τα επάνω, έτσι ώστε να σχηματίζει ένα «σωλήνα». Πάρε εισπνοή τραβώντας τον αέρα μέσα από τον αγωγό που δημιούργησε το σχήμα της γλώσσας.
  2. Μόλις τελειώσεις την εισπνοή βάλε τη γλώσσα στη θέση της, κλείσε το στόμα και εκπνόη από τη μύτη.

Yoga για το Καλοκαίρι - Δροσερή Αναπνοή

Δοκίμασε 5-10 επαναλήψεις. Θα νιώσεις το σώμα σου να δροσίζεται, καθώς ο δροσερός αέρας φτάνει στα εσωτερικά όργανα και σε χαλαρώνει σωματικά και νοητικά.

3# Ενυδάτωση & Sheetkari

Με το 70% του σώματος να αποτελείται από νερό καταλαβαίνεις ποσό σημαντικό ρολό παίζει η ενυδάτωση. Χυμοί και φρούτα είναι η ιδανική διατροφή για το καλοκαίρι και ειδικά για τις υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα με τα πολλά υγρά μπορείς να κάνεις και την Sheetkari pranayama.

  1. Με το στόμα ανοιχτό, κράτησε τα δόντια ενωμένα απαλά. Άνοιξε τα χείλη σαν ένα πλατύ χαμόγελο. Ακούμπησε ελαφρά την γλώσσα πίσω από τα δόντια. Πάρε μια βαθιά κι αργή εισπνοή μέσα από τα δόντια.
  2. Στο τέλος της εισπνοής κλείσε το στόμα και εκπνοή αργά από τη μύτη.

Yoga για το Καλοκαίρι - Δροσερή Αναπνοή

Δοκίμασε 5-10 επαναλήψεις. Αυτή η τεχνική μειώνει την αίσθηση της δίψας κι όπως η προηγούμενη, δροσίζει εσωτερικά το σώμα.

Σημαντικό! Η Sheetkari Πραναγιάμα δεν αντικαθιστά τη λήψη νερού ή άλλων υγρών.

4# Chandra Bhedana

Η έντονη ζέστη συχνά μας προκαλεί σωματική κόπωση, εκνευρισμό και ανυπομονησία. Η τεχνική Chandra Bhedana ενεργοποιεί την αριστερή πλευρά του σώματος, που αντιπροσωπεύει την Σελήνη, το δροσερό & υγρό στοιχείο. Ετσι εξισορροπούμε την υπερβολική “φωτιά” που συνδέεται με την δεξία πλευρά του σώματος

  1. Ξεκίνησε με εισπνοή από τα δυο ρουθούνια. Στο τέλος της εισπνοής, κλείσε το δεξί ρουθούνι.
  2. Εκπνοή από το αριστερό ρουθούνι και υστέρα εισπνοή από το ίδιο (αριστερό ρουθούνι).
  3. Συνεχίσε να αναπνέεις μόνο από το αριστερό ρουθουνι, κρατώντας κλειστό το δεξί.

Yoga για το Καλοκαίρι - Δροσερή Αναπνοή

Δοκίμασε για περίπου 1-3 λεπτά εισπνέοντας κι εκπνέοντας μόνο από το αριστερό ρουθούνι. Μέτα από αυτή την πρακτική, ξάπλωσε σε Shavasana.

Αυτή η τεχνική δροσίζει το νευρικό μας σύστημα και τα ενεργειακά κανάλια (Nadis).

5# Μαγική Shavasana

Όλοι θέλουμε να ησυχάσουμε μετά από μια έντονη ήμερα. Μπορείς να το πέτυχεις, αρκεί να ακολουθήσεις την παρακάτω «μαγική» συνταγή.

Ξάπλωσε με την πλάτη στο έδαφος και βάλε τα πόδια σου ψηλά στον τοίχο. Η αναστροφή της βαρύτητας στα κάτω άκρα ανακουφίζει το κυκλοφορικό σύστημα.

Μετά 3-5 λεπτά κατέβασε τα και άπλωσε το σώμα στο έδαφος στη θέση της Savasana για περίπου 5-10 λεπτά.

Αν έχεις υψηλή πίεση ή πρόβλημα στη πλάτη: αντί για τον τοίχο, μπορείς να τοποθετήσεις τα πόδια σου πάνω σε κάποια μαξιλάρια.

Yoga για το Καλοκαίρι - Μαγική Savasana

 

Χρησιμοποίησε αυτές τις πρακτικές για να παραμείνεις δροσερός και «ψύχραιμος» όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει.

Καλό καλοκαίρι!

Christos Krishna

 

 

Χρήστος ΧαρικίοπουλοςΟ Χρήστος Χαρικιόπουλος – είναι Yogacharya καθηγητής yoga E-RYT-500, με περισσότερες από 1200 ώρες εκπαίδευσης σε Ινδία & Ευρώπη. Είναι ιδρυτής του Ayama Yoga House, μέλος της Yoga Alliance ©, μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας, Lead Trainer στα προγράμματα Εκπαίδευσης Δασκάλων Yoga Βασικής RYS 200 & Ανώτερης RYS 300. Aσχολείται συστηματικά με την πρακτική της yoga από το 2001 και διδάσκει από το 2005. Παρόλο που έχει ασχοληθεί, εκπαιδευτεί και διδάξει αρκετά διαφορετικά συστήματα yoga όπως, Hatha, Flow, Yin, Restorative, Sampoorna yoga, πάντα θεωρούσε ότι η ουσία της yoga εστιάζει σε έναν και μοναδικό στόχο. Την ολιστική εξέλιξη του ατόμου ώστε να βιώσει όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης.