Κάθε φορά που κάποιος με ρωτάει να περιγράψω «πως είναι στην Ινδία;» αυτό που έρχεται αμέσως στο μυαλό μου είναι οι υπαίθριες αγορές και τα παζάρια. Πραγματικά είναι μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική και αντιπροσωπευτική εμπειρία που εντυπώνεται σε όλες τις αισθήσεις σου κι όχι μόνο.
Βρίσκεσαι μέσα σε ένα μείγμα ανθρώπων που συνδυάζει εικόνες με αμέτρητα χρώματα, αρώματα, πρόσωπα, ήχους, φωνές και μουσικές. Ξεκινούσα για να αγοράσω λίγα guava και σχεδόν πάντα κατέληγα να τρώω μία φέτα φρέσκια παπάγια στο χέρι.
Κάπως έτσι από τη μία εικόνα στην άλλη, από τη μία μυρωδιά στην επόμενη, περνούσα ώρες στους δρόμους και τις αγορές. Οι διάφοροι έμποροι με προσκαλούσαν για να παινέψουν την πραμάτεια τους κι εγώ ανταποκρινόμουν από ευγένεια ή/και από ενδιαφέρον για τον πάγκο τους. Αρκετές φορές η “πρόσκληση” ήταν κυρίως μία πρόφαση για να μου πιάσουν την κουβέντα και να ρωτήσουν από που είμαι, γιατί ήρθα στο τόπο τους, τι δουλεία κάνω, τι μισθό έχω, αν είμαι παντρεμένος κι άλλα τέτοια!! Είναι αρκετά περίεργοι και κουτσομπόληδες με ένα συμπαθητικά εξωτικό τρόπο.
Λάτρεψα αυτή τη διαδικασία που ήταν λίγο από παζάρι, λίγο από “ανάκριση”, λίγο από ξενάγηση αλλά και αρκετό γέλιο μεταξύ μας. Έτσι ένιωθα ότι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα την κουλτούρα τους. Όπως την πρώτη φορά που τράβηξε την προσοχή μου ένας πάγκος που πουλούσαν mala. Είναι κάτι σαν κομποσκοίνι κι αντί για κόμπους εκείνοι «δένουν» χάντρες, ημιπολύτιμους λίθους ή Rudraksha (καρπός ενός δέντρου). Ο επιδέξιος πωλητής μου είπε με σιγουριά για το προϊόν του: «Έχουν όλα 108 χάντρες. Μέτρησε, αν θέλεις». Ρώτησα γιατί 108; … Και με καμάρι, επειδή ένας ξένος έδειχνε ενδιαφέρον για την παράδοση του, μου απάντησε ότι ο αριθμός 108 είναι ιερός στην Ινδία.
Ο πωλητής ήταν αρκετά οργανωμένος και είχε εκτυπώσει μικρά φυλλάδια με αρκετές συμβολικές ερμηνείες που αποδίδονται στον αριθμό 108, για να ενημερώνει τους υποψήφιους αγοραστές. Το 108 από την αρχαιότητα θεωρείται ένας ιερός αριθμός στη φιλοσοφία της Yoga και σύμφωνα με την παράδοση, τα malas σχηματίζονται από 108 χάντρες, συν μια ακόμα, την χάντρα του guru. Αυτά τα ονομάζουν japa mala και συνήθως χρησιμοποιούνται στη διάρκεια του διαλογισμού για το μέτρημα της επανάληψης κάποιου μάντρα.
Συμβολικές ερμηνείες για το 108
- Στην Ινδική παράδοση αναφέρεται ότι υπάρχουν 108 γήινες επιθυμίες, 108 ψέματα που λένε οι άνθρωποι, 108 μορφές ψευδαισθήσεων ή άγνοιας και 108 συναισθήματα, τα 36 σχετίζονται με το παρελθόν, τα 36 με το παρόν και τα 36 με το μέλλον.
- Στο κέντρο της καρδιάς (Anahata Chakra) συγκλίνουν 108 nadis. Τα Nadis είναι γνωστά ως ενεργειακά κανάλια και στη σύγχρονη επιστήμη παρομοιάζονται με το δίκτυο του νευρικού συστήματος.
- Οι μεμονωμένοι αριθμοί 1, 0, και 8 αντιπροσωπεύουν το Ένα, το Τίποτα και Όλα (το άπειρο). Το 108 αντιπροσωπεύει την απόλυτη πραγματικότητα του σύμπαντος, οπού ταυτόχρονα είναι (1) μοναδική, (0) κενή και (8) άπειρη.
- Αυτός ο αριθμός συνδέει επίσης τον Ήλιο, τη Σελήνη και τη Γη. Η απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο είναι 108 φορές η διάμετρος του Ήλιου. Η διάμετρος του Ήλιου είναι 108 φορές η διάμετρος της Γης. Και τέλος η απόσταση ανάμεσα στη Γη και την Σελήνη είναι 108 φορές η διάμετρος της Σελήνης.
- Μέσα στο αλφάβητο της Σανσκριτικής, την αρχαία γραφή της Ινδίας, υπάρχουν 54 γράμματα. Κάθε γράμμα έχει θηλυκή και αρσενική απόδοση, συνολικό άθροισμα 108.
- Το άθροισμα των μεμονωμένων αριθμών στο 108 είναι εννέα (1 + 0 + 8 = 9), κι ο αριθμός 9 είναι επίσης πολύ σημαντικός. Λέγεται ότι οι εννέα πλανήτες ελέγχουν ολόκληρο το ανθρώπινο σύστημά μας και τη φύση. Στη Βεδική αστρολογία υπάρχουν 12 οίκοι και 9 πλανήτες, 12 Χ 9 = 108.
- Η εκατοστή ένατη (109) χάντρα λέγεται meru. Είναι μια μεγαλύτερη χάντρα και δεν αποτελεί μέρος των 108. Πρόκειται για μια ξεχωριστή χάντρα ή σκάλισμα και είναι αυτή που σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος του mala.
Μέτα από όλα αυτά τα εντυπωσιακά με έπεισε ο συμπαθητικός Ινδούλης κι αγόρασα το πρώτο μου mala με τις 108 χάντρες, πριν από 15 χρόνια. Το οποίο έχω ακόμα. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, το δικό σας mala, με ημιπολύτιμους λίθους που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας. Είναι μια εργασία που χρειάζεται υπομονή, συγκέντρωση και μια σχετική επιδεξιότητα στα χέρια. Θα μπορούσε να γίνει και μια τεχνική Dharana για τους ασκούμενους στη yoga. Οδηγίες για την κατασκευή μπορείτε να βρείτε στο YouTube.
Να περνάτε όμορφα!
Christos Krishna