Τι είναι η Yoga για μένα, σήμερα..

Τι είναι η Yoga για μένα, σήμερα.. 06/2017

Απόσπασμα από την διπλωματική εργασία της Θεανώ Μακαρούνα, απόφοιτος της Εκπαίδευσης Δασκάλων Yoga 2016-17 στο Yoga House.

«..Όλα γίνονται, όταν οι συνθηκες μέσα μας είναι ώριμες .
Αν μέσα μας δεν είναι ώριμες οι συνθήκες δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα».

Μέτα από την εκπαίδευση μου στο Yoga House έμαθα πως η Yoga δεν είναι σίγουρα η εκτέλεση κάποιων στάσεων που ολοένα γίνονται δημοφιλέστερες και χρησιμοποιούνται για επίδειξη των ικανοτήτων ενός ευλύγιστου ή γυμνασμένου κορμιού.

Η yoga βρίσκεται στο κάθε λεπτό της ζωή μας.. δεν περιορίζεται στην μιάμιση ώρα πρακτικής πάνω σε ένα mat. Είναι μια εσωτερική διαδικασία μέσα απο την οποία αντιλαμβάνεσαι κομμάτια και πτυχές του εαυτού σου. Ζεις την κάθε μέρα σου με περισσότερη επίγνωση. Επίγνωση που ξεκινά απο την συνειδητοποίηση πως «κάθε αναπνοή σου είναι μονάδικη». Θεέ μου πόσο πολύτιμη συνειδητοποίηση!

Αν αυτή είναι η πρώτη σκέψη της μέρας σου, θα ζείς την κάθε στιγμή .. θα βρίσκεσαι στο «Τωρα» του κάθε λεπτού, γιατί ποιος ξέρει αν θα υπάρξει επόμενο;! Αρχίζεις να αποκτάς επίγνωση για το σώμα σου, μαθαίνεις να το ακούς όταν «ψιθυρίζει»  και φροντίζεις να μην το κάνεις να «φωνάζει» γιατί μέσα απο τη Yoga μαθαίνεις πως το κορμί σου είναι ο «Ναός της ψυχής σου» και χρειάζεται Σεβασμό. «Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι»..

Το μυαλό σου αρχικά θα παίζει πολλά παιχνίδια και θα σκέφτεσαι «γιατί δεν μπορώ να κάνω αυτή τη στάση..;!» συναισθήματα αναξιότητας και σύγκρισης με κάποιον άλλο άνθρωπο ίσως πλημμυρίζουν το μυαλό σου, πολλές φορές ακόμη θα παραπλανάς το νου σου πως την έχεις πετύχει με πολύ κόπο και ίσως με αρκετό πόνο, απλά και μόνο για να δώσεις τροφή στο εγώ σου.

Με τη βοήθεια όμως ενός σωστού δασκάλου θα επιβραβεύεσαι για αυτό που έχεις κατακτήσει τη δεδομένη στιγμή. Το σποράκι μπαίνει στη γη και χρειάζεται χρόνο μέχρι να ανθίσει, έτσι και η κάθε στάση θέλει υπομονή μέχρι να έρθει η στιγμή της. Θα γίνει μόνο όταν το σώμα σου είναι έτοιμο να την κατακτήσει. Με το καιρό μαθαίνεις να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να αναγνωρίζεις τα όρια σου, θα ξέρεις πλέον πως δεν έχει σημασία να φτάσει το κεφάλι στα πέλματα σου, αλλά να νιώσεις κάθε πτυχή του σώματος σου, να αισθανθείς τη ροή της ενέργειας σου καθώς κατεβαίνεις, «σήμερα.. εδώ.. τώρα.. μέχρι εκεί που μπορείς, το χθες πέρασε και αύριο δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσεις..».

Κάθε φορά που αισθάνεσαι πως τον νου σου παρασύρουν σκέψεις και προβλήματα που σε διασκορπίζουν, επικεντρώσου στην βαθιά και ήρεμη αναπνοή σου, η οποία είναι η αληθινή σου δύναμη, που μπορεί «να λύσει όλους τους κόμπους που υπάρχουν μέσα σου» και μόνο αυτή μπορεί να σε επαναφέρει στο Τωρα της στιγμής.. και αν δεν είσαι σίγουρος πως έχεις επανέλθει πλήρως στο Τώρα, επικεντρώσου στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια σου, εκεί θα βρεις την «άγκυρά σου». Όταν κλείσεις τα μάτια και μείνεις στη σιωπή,θα αντικρίσεις το «πνευματικό σου σπίτι», στην αρχή ίσως είναι λίγάκι ξένο, πολλές φορές μπορεί να μην θελεις καν να το κοιτάξεις.. σιγά σιγά όμως καθώς θα ρίχνεις «κλεφτές ματιές» όλα θα γίνονται περισσότερο οικία.

Όταν αρχίσεις να το εξερευνείς πιθανόν να έρθεις αντιμέτωπος με πολλά σκοτεινά σημεία.. όμως μία «μαγική δύναμη» θα σε κρατά μέσα σε αυτό γιατί θα αχνοφαίνονται κομμάτια σου που αν και σκονισμένα έχουν μια ιδιαίτερη λάμψη.. όσο περνά ο καιρός το σκοτάδι θα μειώνεται και το φως θα γίνεται περισσότερο και ακόμη πιο λαμπερό! Πάντα όμως θα υπάρχει και το σκοτάδι, θα το έχεις όμως αποδεχτεί και δεν θα σε φοβίζει, γιατί θα γνωρίζεις καλά πως χωρίς σκοτάδι δεν υπάρχει φως.
Και ίσως μια μέρα θα ανακαλύψεις την ουσία της ύπαρξης σου .. την αθώα χρυσαφένια και λαμπερή ψυχή σου.
Θα ξέρεις πλέον πως εκεί είναι το αιώνιο σπίτι σου, κλείνοντας τα μάτια θα μπορείς να επιστρέφεις σε αυτό και να πλημμυρίζεται η ύπαρξη σου με απεριόριστη γαλήνη.

Η yoga δεν χρειάζεται να γίνει δογματισμός, γιατί θα είναι ακόμη μια προσκόλληση που αντί να σε απελευθερώσει θα σε εγκλωβίσει σε ψυχαναγκαστικές πρακτικές και έναν μυρηκασμό που εν τέλει τίποτα θετικό δεν θα αποφέρει. Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν μόνο όταν οι συνθήκες μέσα μας είναι έτοιμες. Χώρις καταναγκαστικές πράξεις και ιδεοψυχαναγκαστικές προσκολλήσεις. Αν μέσα μας δεν είναι ώριμες οι συνθήκες δεν θα αλλάξει τίποτα, αν πάλι είναι τότε όλα θα γίνουν φυσικά και αβίαστα. Αυτός είναι ο τίτλος της εργασίας μου, με αυτή τη φράση ξεκίνησα και με αυτή θέλω να κλείσω. Είναι τα λόγια του Δασκάλου μου, ένας άνθρωπος που μου έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσω αυτό το ταξίδι δίπλα του, χωρίς να έχω καμία προηγούμενη εμπειρία για αυτό τον «άγνωστο προορισμό», αλλά ταυτόχρονα και πολύ γνωστό. Κάτι έψαχνα.. πάντα κάτι ψάχνω μέσα μου και σαν να ήξερα οτι αυτό που φανταζόμουν μπορούσα να το βρω στη  yoga!

Αυτή ήταν η ελπίδα μου.. όταν αποφάσισα να πάρω τις αποσκευές μου και να ξεκινήσω. Η ηρεμία που αισθανόμαι, ακόμη κι αν αρχικά δεν είχα πλήρη επίγνωση της προέλευσης της, μου φανέρωνει συνεχώς πως έχω επιλέξει σωστά, τόσο εγώ όσο και εκείνος που με επέλεξε! Στην εκπαίδευση μας, μας έδωσε την δική του αλήθεια για τη yoga.. μια αλήθεια  που πολλές φορές το  έδαφος δεν ήταν γονιμό και δεν μπορούσαμε να την δεχτούμε εύκολα. Το ερέθισμα όμως το είχαμε λάβει και μια μικρή νέα σύναψη στον εγκεφαλό μας άρχισε να σχηματίζεται, και όσο την επεξεργαζόμασταν, αν το «φίλτρο μας» της έδινε χώρο, τόσο περισσότερο αυτή αντικαθιστούσε μια παλαιότερη δυσλειτουργική πεποίθηση μας.

«Η γνώση που σας προσφέρω δεν είναι δική μου ούτε δική σας. Για να την κατακτήσετε και να την κάνετε «δική σας αλήθεια», θα πρέπει να μελετήσετε.. να εφαρμόσετε στην πράξη τις γραφές στη καθημερινή ζωή σας και εν τέλει να δείτε σε εσάς τι προσφέρει το κάθετι.. Μόνο τότε μπορείτε να μεταφέρετε την δική σας εμπειρία» Αυτά και άλλα πολλά «αυθεντικά» λόγια του Δασκάλου μου είναι γραμμένα στο μυαλό μου και δημιούργησαν τα θεμέλια της δικής μου Yoga!

Μην με  ρωτάς, για σένα, τι είναι η yoga. Δεν γνωρίζω.. μόνο έσυ μπορείς να μάθεις, αν το επιθυμεις!