Δάφνη Παναγιωτοπούλου

Από μικρή ηλικία είχα και έχω ακόμα ως σήμερα την περιέργεια να μάθω τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Όσο μεγάλωνα η επιθυμία μου να γνωρίσω τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα μας καθώς και η θέληση μου να παρέχω φροντίδα και βοήθεια στους άλλους με οδήγησαν το 2008 στην σχολή Φυσικοθεραπείας, στην Πάτρα.

Εκείνη την περίοδο ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα στην yoga. Η επίγνωση που μπορούμε να αποκτήσουμε σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση και διάταση του σώματος,  με οδήγησαν από την πρώτη στιγμή να αναζητήσω πως θα μπορούσα να την συνδυάσω με την φυσικοθεραπεία και πιο συγκεκριμένα ως κομμάτι αποκατάστασης μέσω της θεραπευτικής άσκησης. Στα πλαίσια της εκπαίδευσής μου πραγματοποίησα μια έρευνα (Systematic Review) σχετικά με τα θεραπευτικά αποτελέσματα της yoga σε μυοσκελετικές παθήσεις. Το τελικό συμπέρασμα της εργασίας ήταν θετικό για την yoga.

Ξεκινώντας τη επαγγελματική μου πορεία ως φυσικοθεραπεύτρια ολοκλήρωσα το εκπαιδευτικό στο Thai Massage με τον Νίκο Παρασκευόπουλο. Στην συνέχεια παρακολούθησα το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του H-OMT-D (Hellenic Orthopaedic Manipulative Therapist) πάνω στο Manual Therapy, ένα ειδικό κομμάτι της Φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση των νεύρο-μυϊκών-σκελετικών προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης που περιλαμβάνουν χειρισμούς & θεραπευτικές ασκήσεις.

Ταυτόχρονα, τελείωσα το εκπαιδευτικό για το Pilates Matwork and Equipment (Reformer, Chair, Cadillac) της Base training, αναγνωρισμένο από το Pilates Academy of London. Παρακολούθησα σεμινάρια πάνω στο Clinical Pilates (Samantha Wood, Γεωργία Κίσσα, Rael Isacowitz), έτσι η επαγγελματική μου δραστηριότητα εξειδικεύτηκε περισσότερο στην αποκατάσταση μέσω της θεραπευτικής άσκησης.

Συνεργάστηκα με σπουδαία φυσικοθεραπευτήρια της Αθήνας. Παράλληλα, παρακολούθησα σεμινάρια και workshops στην Yoga με σημαντικούς ανθρώπους (Leslie Kaminoff, Nancy Gilgolf, Simon Borg-Olivier, Petros Haffenrichterpt, κ.α). Σήμερα, εργάζομαι ως φυσικοθεραπεύτρια, συνεργάζομαι με τον Χρήστο Χαρικιόπουλο διοργανώνοντας σεμινάρια Yoga Anatomy & Therapeutics. Έχω ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Yoga House 250 ωρών και παράλληλα διδάσκω τα μαθήματα ανατομίας σε αυτό.

Η αγάπη και ο σεβασμός μου για τη Υoga με έκαναν θερμή υποστηρίκτρια αυτής της μεθόδου ως τρόπο αποκατάστασης και βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Έως και σήμερα συνεχίζω με τον ενθουσιασμό και την όρεξη που με χαρακτηρίζει, να εμπνέομαι, να ανακαλύπτω, να ερευνώ, να διαβάζω και να εξελίσσομαι συνεχώς, ώστε να εμβαθύνω πλήρως στον κόσμο της φυσικοθεραπείας και της Υoga.