Elisavet Elli Kanaki - Yoga Teacher Teacher

Μαριλίνα Μπέση

Γεννήθηκα το 1992  και μεγάλωσα στη Καλαμάτα. Η πρώτη επαφή με τη κίνηση έγινε στην εφηβεία ξεκινώντας μαθήματα μπαλέτου, όπου και το λάτρεψα και κατάλαβα αμέσως ότι θέλω να ασχοληθώ με το χορό.

Ατελείωτες ώρες εξάσκησης και έρευνας έγιναν η καθημερινότητα μου, ωθώντας το σώμα μου να πάρει ότι σχήμα έβαζα στο νου. Έδωσα εξετάσεις στο υπουργείο πολιτισμού και με επιτυχία αποφοίτησα από την “Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Μοριάνοβα- Τράστα” ως χορεύτρια και δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού. Η αγάπη μου για τη γνώση και η δημιουργική μου περιέργεια με οδήγησαν να παρακολουθήσω πολυάριθμα σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στο σύγχρονο χορό, τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση με διεθνούς φήμης ομάδες όπως Hofesh Shechter, Ultima Vez, Rosas, Gaga- Ohad Naharin, Damien Jalet, David Zambrano, Richard Alston, Rootlessroot.

Έχω λάβει μέρος σε φεστιβάλ, site-specific και multimedia παραστάσεις. Διδάσκω ανελλιπώς από το 2015 σε σχολές χορού και σχολεία παιδιά και ενήλικες ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούργια πράγματα. Η τάση μου προς τη προσφορά με οδήγησε να διδάξω εθελοντικά χορό και κινητικά παιχνίδια στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Σκυτάλη”. Διανθίζω την εμπειρία μου, μεταδίδω την αγάπη μου για τη κίνηση και την καλλιτεχνική έκφραση πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο που έχω απέναντι μου.

Η εσωτερική αναζήτηση και το ταξίδι προς την επίγνωση ξεκίνησε όταν ανακάλυψα μια θιβετάνικη, βουδιστική, διαλογιστική τεχνική τη Shambala. Ανακάλυψα την αναπνοή μου, η οποία ενώ ήταν παρούσα, δεν είχε γίνει ποτέ συνειδητή. Ακολούθησε ένα Half Dathun retreat στην Αίγινα με δάσκαλο τον Wolf Van Lieshout και από τότε ασκούμαι καθημερινά στο διαλογισμό. Παρακολούθησα ,επίσης ,ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο Dancing Qigong με τον Milan Kozanek και τη Zuna Kozankova που είχε να κάνει με την κίνηση σε συνάρτηση με τη ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς.

Γνώρισα τη yoga το 2016 αναζητώντας μια πιο ευγενική πρακτική. Έχω ασκηθεί σε διάφορα συστήματα Hatha, Asthanga,Vinyasa, Therapeutic . Αυτό που με έκανε να αφοσιωθώ και να θέλω να τη μοιραστώ είναι η ολιστική, θεραπευτική της διάσταση σωματική και ψυχολογική και όχι η εκτέλεση απλά όμορφων θέσεων. Ολοκλήρωσα τη βασική εκπαίδευση στο Ayama Yoga House (RYT-250hr) με το Χρήστο Χαρικιόπουλο και κατευθείαν ξεκίνησα να διδάσκω Hatha yoga και Hatha Flow, με περισσότερη ροή αφού η χορευτική πλευρά μου, μου βγαίνει αυθόρμητα.

Η μία θέση μπαίνει μέσα στην άλλη οργανικά με στόχο τη διεύρυνση της εκφραστικής ικανότητας του σώματος και του πνεύματος . Η αναπνοή οδηγεί και σχηματίζει τη κίνηση. Μεγάλο βάρος στη πρακτική δίνεται στην αυτοπαρατήρηση και την εξάσκηση της συνειδητότητας ως μέσο αυτογνωσίας.

Η yoga και η κίνηση στις διάφορες μορφές της είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης μου αφου λειτουργεί σαν εργαλείο αυταγάπης και αυτοθεραπείας σε έναν σκληρό κόσμο με συνεχείς προκλήσεις και απαιτήσεις. Ηρεμεί ο νους και το σώμα ακολουθεί. Γεμίζει και ελαφραίνει η καρδιά και η προσφορά στον συνάνθρωπο γίνεται πηγαία και ειλικρινής.