Γιατί η yoga ΔΕΝ είναι γυμναστική.

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα μαθήματα yoga γιατί έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μια ήπια “προπόνηση” ή μια εναλλακτική γυμναστική. Λίγοι είναι οι σημερινοί ασκούμενοι που έχουν κατανοήσει ότι η αληθινή Γιόγκα, είναι ένα ολιστικό σύστημα που μας βοηθά να κάνουμε πιο ωφέλιμες και συνειδητές επιλογές στην ζωή μας.

Οι πρακτικές της yoga δεν εξαντλούνται ούτε περιορίζονται στις θέσεις του σώματος (Asanas), όπως λανθασμένα προβάλλεται από το χώρο του fitness. Η ολιστική προσέγγιση της yoga εστιάζει σημαντικά στην ποιότητα της αναπνοής και χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοών (Pranayama) ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασκουμένου και φυσικά αφιερώνει μεγάλο μέρος της πρακτικής εξάσκησης σε τεχνικές νοητικής συγκέντρωσης (Dharana) αφού όπως είναι γνωστό «όλα ξεκινούν από το μυαλό μας».

Μέσα από την τακτική και συστηματική εξάσκηση σε όλα τα παραπάνω έρχεται μια θετική αλλαγή στα πρότυπα σκέψης, στις συνήθειες και τις σχέσεις μας (με τον εαυτό, τα έμβια όντα γύρω μας, με ολόκληρο τον κόσμο). Οπότε προκύπτει το ερώτημα:

Τελικά, η Yoga είναι ωφέλιμη για το σώμα μου;

 

Η απάντηση είναι ΝΑΙ !

Χιλιάδες χρόνια παράδοσης και σύγχρονης έρευνας συμφωνούν ότι η τακτική πρακτική σε θέσεις (asanas) και τεχνικές αναπνοής (pranayama) συνδέεται με πολλά οφέλη για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά με τις ιατρικές αγωγές και να ανακουφίσει διάφορες παθήσεις με ευεργετικά αποτελέσματα.

Κάτι άλλο που ακούμε συχνά είναι για τους διάφορους τραυματισμούς που συνδέονται με την πρακτική της Γιόγκα. Και φυσικά μπορεί κάποιος να σκεφτεί αφού πρόκειται για μια πρακτική που, θεωρητικά τουλάχιστον, λειτουργεί ωφέλιμα για το σώμα…

Πως μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς;

Αυτό συμβαίνει κυρίως για δυο λόγους.

Ο Πρώτος λόγος,

είναι γιατί η θεωρία πάντα έχει μια απόσταση από την πράξη και ο τρόπος που θα διανύσουμε αυτή την απόσταση εξαρτάται από την αντίληψη του κάθε ατόμου (δάσκαλος ή/και μαθητής).

Ο Δεύτερος λόγος,

κι ίσως ο σημαντικότερος, είναι ότι αυτή η αρχαία γνώση του ανθρώπινου νου που συνδέεται με το φυσικό σώμα, συχνά, χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν σωματική άσκηση ή εναλλακτική γυμναστική από άτομα με περιορισμένες γνώσεις.

Στον σύγχρονο κόσμο έχουμε συνηθίσει να μετράμε και να υπολογίζουμε τα πάντα. Όταν επενδύουμε χρόνο, ενέργεια (δλδ συνδρομή στο γυμναστήριο, ρούχα προπόνησης) θέλουμε να μάθουμε ακριβώς πόσες θερμίδες, εκατοστά, κιλά θα αποχαιρετήσουμε και πότε θα συμβεί αυτό. Πληρώσαμε και θέλουμε αποτέλεσμα.

Φυσικά και είναι προφανές για την γυμναστική ότι όσο περισσότερα χιλιόμετρα τρέξουμε, όσο περισσότερα βάρη σηκώνουμε, τόσο πιο σύντομα θα δούμε αποτελέσματα. Η άθληση ή/και η γυμναστική χαρακτηρίζεται από την επίτευξη αποτελεσμάτων, την κατάρριψη ρεκόρ και το στοιχείο του ανταγωνισμού.

Η πρακτική της Yoga όμως δεν είναι άθλημα ούτε γυμναστική και για αυτό δεν εστιάζουμε στο αποτέλεσμα, αλλά δίνουμε περισσότερη άξια στη γνώση ή/και την αυτογνωσία που αποκτήσαμε στην διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στο όποιο αποτέλεσμα.

 

 

Στη yoga δεν έχει σημασία ο προορισμός,

γιατί απολαμβάνουμε

το ταξίδι.

 

Όταν ανταγωνιζόμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας από τους δυο μας θα χάσει!

Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε όταν ερχόμαστε στο yoga mat είναι να καλλιεργούμε μια στάση αυτό-αποδοχής και το κυριότερο μη-προσκόλλησης στο αποτέλεσμα.

Η yoga καλλιεργεί μιας σχέσης φροντίδας για το σώμα. Στη διάρκεια της πρακτικής βελτιώνεται η ικανότητά μας να κατανοούμε το σώμα και να σεβόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του.

Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι ΤΩΡΑ και το καλύτερο μέρος είναι ΕΔΩ.

Αυτό σημαίνει ότι η ελαστικότητα, το σχήμα ή το βάρος του σώματος σου δεν έχουν καμία σημασία. Η γιόγκα θα σε «παραλάβει» όπου κι αν βρίσκεσαι και θα σε αποδεχθεί ακριβώς όπως είσαι.

Φαντάσου πως νιώθεις όταν δέχεσαι ένα δώρο σε ένα υπέροχο περιτύλιγμα. Φαντάσου τη χαρά σου όταν το ανοίγεις αργά και προσεκτικά, περιμένοντας να δεις τι κρύβεται μέσα. Κάτι παρόμοιο προτείνει η φιλοσοφία της Yoga.

Να ανοίγεις το σώμα σου πολύ απαλά, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή, κάθε αναπνοή, ενώ σταδιακά απελευθερώνεις τις συσσωρευμένες εντάσεις, τους κόμπους στο σώμα, από τη στιγμή που ήρθες σε αυτόν τον κόσμο.

Καθώς η ιστορία ζωής του καθένα μας είναι διαφορετική, έτσι στα διαφορετικά μας σώματα χρειάζεται με διαφορετικό τρόπο να λύσουμε τους “κόμπους” μας. Για να ωφεληθούμε από τη πρακτική χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη δική μας yoga και να εξ-υπηρετήσουμε τις δικές μας ανάγκες.

Κάποιοι μπορεί να νιώσουν άνετα σε μια θέση (asana) σε ένα μήνα ενώ για κάποιους άλλους η ιδία θέση μπορεί να αποτελεί πρόκληση ακόμα και για χρόνια.

Όμως, σύμφωνα με το νόμο του Κάρμα, κάθε δράση φέρνει καρπούς, άπλα για μερικούς καρπούς χρειάζεται να περιμένουμε λίγο περισσότερο.

Όταν το σώμα γίνεται πιο εύκαμπτο, το μυαλό, που ζει μέσα στο σώμα, δεν έχει άλλη επιλογή από το να γίνει κι αυτό πιο ευέλικτο.

Αυτή η μετακίνηση στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου, η ανακάλυψη της δικής σου ιδιαίτερης ομορφιάς, η γιορτή της μοναδικότητάς σου είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορείς να ξετυλίγεις κάθε φορά στην πρακτική σου. Κι η αξία του είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ !

Christos Krishna

Χρήστος ΧαρικίοπουλοςΟ Χρήστος Χαρικιόπουλος – είναι Yogacharya καθηγητής yoga E-RYT-500, με περισσότερες από 1200 ώρες εκπαίδευσης σε Ινδία & Ευρώπη. Είναι ιδρυτής του Ayama Yoga House, μέλος της Yoga Alliance ©, μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας, Lead Trainer στα προγράμματα Εκπαίδευσης Δασκάλων Yoga Βασικής RYS 200 & Ανώτερης RYS 300. Aσχολείται συστηματικά με την πρακτική της yoga από το 2001 και διδάσκει από το 2005. Παρόλο που έχει ασχοληθεί, εκπαιδευτεί και διδάξει αρκετά διαφορετικά συστήματα yoga όπως, Hatha, Flow, Yin, Restorative, Sampoorna yoga, πάντα θεωρούσε ότι η ουσία της yoga εστιάζει σε έναν και μοναδικό στόχο. Την ολιστική εξέλιξη του ατόμου ώστε να βιώσει όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης.