Φαίνεται ότι σήμερα, σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό, η yoga που διδάσκεται από ανθρώπους με τις καλύτερες προθέσεις ή όχι και τόσο καλές, είναι επιεικώς ανεπαρκής αν όχι επικίνδυνη κάποιες φορές. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί συχνά η “yoga” χρησιμοποιείται για να αποκτήσει αξιοπιστία και περιεχόμενο, το κενό και η τοξικότητα. Η αληθινή yoga είναι πέρα από δόγματα και απορρίπτει κάθε δομή εξουσίας, γιατί μόνο έτσι δημιουργείται χώρος για επαφή με την καρδιά.
Μονό αν κοιτάξουμε αληθινά μέσα μας θα βρούμε τις απαντήσεις σε ότι κι αν χρειαζόμαστε.
Όπως έλεγε κι ο Γαλιλαίος:
“Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στον άνθρωπο, μπορείς μόνο να τον βοηθήσεις να ανακαλύψει αυτό που υπάρχει ήδη μέσα του.”
Παρακάτω αναφέρω οκτώ σημεία που, κατά τη γνώμη μου, αξίζει να παρατηρείς όταν βρίσκεσαι σε διάφορες τάξεις yoga. Ίσως έτσι μπορέσεις να δεις, πέρα από την επιφάνεια, την ποιότητα της καθοδήγησης που δέχεσαι.
1ο Σημείο:
Αν ο/η δάσκαλος/α να ενθαρρύνει τους μαθητές να κάνουν πιο συχνά τη δική τους πρακτική στο σπίτι και να αποφεύγουν την προσκόλληση μαζί του ή με το studio. Κακό για την επιχείρηση, καλό για τους μαθητές και τη Yoga!
2ο Σημείο:
Αν ο/η δάσκαλος/α είναι χαλαρός, φιλικός, αν κοιτάζει τους ανθρώπους στα μάτια και αν είναι ανοιχτός σε μια αμφίδρομη συζήτηση για θέματα ουσίας. Αν παρατηρήσεις κάποια ιδιαίτερη «ευλάβεια» ή «δουλοπρέπεια» προς τον δάσκαλο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ίσως καλύτερα να κρατήσεις «αποστάσεις ασφάλειας» ή ακόμα και να απομακρυνθείς.
3ο Σημείο:
Αν όταν νιώθεις πράγματα στην τάξη, μπορεί χαρά, μπορεί θλίψη, υπάρχει ο ασφαλής «χώρος» που σου επιτρέπει να υποχωρήσεις, να χαλαρώσεις και να αισθανθείς. Αντί η πρακτική να γίνεται άλλη μια μορφή διέγερσης των αισθήσεων και του μυαλού.
4ο Σημείο:
Αν οι οδηγίες που δίνονται στη διάρκεια της πρακτικής σε βοηθούν ώστε να συντονίζεσαι με το θαύμα που βρίσκεται ήδη μέσα στο σώμα σου. Μήπως σου «φυτεύουν» περισσότερα στερεότυπα yoga; Για το πώς πρέπει να κάνεις τις κάμψεις, πως πρέπει να φαίνεσαι, να νιώθεις ή να ντύνεσαι!
5ο Σημείο:
Παρατήρησε αν νιώθεις ότι αυτό το μάθημα σε προσκαλεί να συμμετέχεις ολόκληρος, ψυχή και σώμα, σε αυτό που βιώνεις/αισθάνεσαι, εδώ και τώρα. Αντί να “οραματίζεσαι” μια καλύτερη έκδοση του εαυτού σου, στο μέλλον.
6ο Σημείο:
Παρατήρησε αν περιγράφεται με σαφήνεια η έμφαση στην αναπνοή ως ο σκοπός της ασάνα κι όχι ως μια δεύτερη προτεραιότητα. Αν οι λεκτικές οδηγίες σε καθοδηγούν έτσι ώστε η αναπνοή να είναι ολοκληρωμένη και συγχρονισμένη με την κίνηση. Αν στη διάρκεια της πρακτικής, είσαι σε θέση να εστιάσεις σε αυτήν και να χαλαρώσεις από σκέψεις, στόχους, συγκρίσεις, κλπ.
7ο Σημείο:
Δεν είναι απαραίτητο να δέχεσαι άτσαλες βοήθειες/προσαρμογές από τους δασκάλους. Εμπιστεύσου την ευφυΐα του σώματος σου και άφησε το να προσαρμοστεί όταν νιώθει έτοιμο κι όχι όταν κρίνει ο δάσκαλος ακόμα κι αν έχει αρκετή εμπειρία ή/και τις καλύτερες προθέσεις. Αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεσαι ένα άγγιγμα ζητά μια αγκαλιά από ένα φίλο ή ψάξε για έναν/μια σύντροφο, μια γάτα ή ένα σκύλο.
8ο Σημείο:
Το χιούμορ και η διασκέδαση επιτρέπονται στη yoga. Ίσως (;) είναι και απαραίτητα πολλές φορές. Μην εμπιστεύεσαι οποιονδήποτε παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του. Αρκετή σοβαροφάνεια βιώνουμε. Όταν χαίρεσαι τιμάς το δώρο της ζωής.
Με αγάπη
Christos Krishna
Ο Χρήστος Χαρικιόπουλος – είναι Yogacharya καθηγητής yoga E-RYT-500, με περισσότερες από 1200 ώρες εκπαίδευσης σε Ινδία & Ευρώπη. Είναι ιδρυτής του Ayama Yoga House, μέλος της Yoga Alliance ©, μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας, Lead Trainer στα προγράμματα Εκπαίδευσης Δασκάλων Yoga Βασικής RYS 200 & Ανώτερης RYS 300. Aσχολείται συστηματικά με την πρακτική της yoga από το 2001 και διδάσκει από το 2005. Παρόλο που έχει ασχοληθεί, εκπαιδευτεί και διδάξει αρκετά διαφορετικά συστήματα yoga όπως, Hatha, Flow, Yin, Restorative, Sampoorna yoga, πάντα θεωρούσε ότι η ουσία της yoga εστιάζει σε έναν και μοναδικό στόχο. Την ολιστική εξέλιξη του ατόμου ώστε να βιώσει όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης.