Τα τελευταία χρόνια η δυτική επιστήμη οδηγείται με «μαθηματική» ακρίβεια στον δρόμο που η Γιόγκα κι άλλες ανατολικές φιλοσοφίες έχουν περιγράψει εδώ και αιώνες για καλύτερη ποιότητα ζωής και αυτογνωσία .

«Κάθε σκέψη μετράει. Οι σκέψεις σου αλλάζουν το σώμα σου»

Η επιστημονική απόδειξη: Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για την ψυχολογική αντίδραση του νευρικού συστήματος με τον αμυντικό μηχανισμό «μάχης ή φυγής» όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις φόβου ή απειλής. Είτε είναι φυσική ή ψυχολογική η απειλή, το σώμα προετοιμάζεται μυϊκά για να παλέψει ή να ξεφύγει τρέχοντας. Με τον ίδιο τρόπο που ο πρωτόγονος άνθρωπος αντιδρούσε στην θέα μίας πεινασμένης υπερμεγέθους τίγρης, έτσι αντιδρά και ο σύγχρονος άνθρωπος π.χ. στις φωνές και τις απειλές του εκνευρισμένου αφεντικού του:

  • Το πεπτικό σύστημα απενεργοποιείται. Η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών χρειάζεται ενέργεια που αυτή την στιγμή προωθείται στην πάλη ή στη φυγή. Το αποτέλεσμα συχνά είναι διαταραχές στο απεκκριτικό σύστημα.
  • Το μυϊκό σύστημα συσπάται έντονα, προετοιμάζοντας το σώμα για τη μάχη, με αποτέλεσμα πόνους και μόνιμη ένταση σε σημεία όπως η μέση και ο αυχένας. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται προκειμένου να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες από τον περιβάλλοντα χώρο.
  • Αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς προκειμένου να στείλει περισσότερο αίμα στα κεντρικά σημεία της κίνησης προετοιμάζοντας την φυγή. Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και το πρόσωπο κοκκινίζει.
  • Οι μυϊκές ομάδες της «μάχης ή φυγής» αποκτούν προτεραιότητα, υπάρχει σημαντική μείωση της ροής του αίματος σε περιοχές που δεν είναι απόλυτα απαραίτητες, όπως το δέρμα, τα νεφρά, τα αναπαραγωγικά όργανα. Το αποτέλεσμα είναι τα επιμέρους συστήματα του σώματος να υπολειτουργούν.
  • Κατά την κατάσταση «μάχης ή φυγής», οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη που αποθηκεύει το σώμα μας προωθούνται στην κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να δώσουν ενέργεια για την κίνηση των μεγάλων μυϊκών ομάδων. Αν αυτά τα στοιχεία δεν καταναλωθούν με την κίνηση παραμένουν στην αγγειακή κυκλοφορία, συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αγγείων και αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων.
  • Όταν η κατάσταση μάχης/φυγής τελειώσει, το σώμα προσπαθεί να απομακρύνει από την κυκλοφορία αμινοξέα, γλυκόζη και λίπη αποθηκεύοντάς τα σε λιπαποθήκες, χάνοντας μεγάλα ποσά ενέργειας για αυτή την μεταφορά. Ως αποτέλεσμα αισθανόμαστε εξαντλημένοι και αποθηκεύουμε λίπος.
  • Η ήρεμη σταθερή αναπνοή μας βοηθάει να αντιστρέψουμε την κατάσταση μάχης/φυγής όταν αυτή δεν έχει πραγματικά σωματικό χαρακτήρα. Όταν δεν χρειάζεται να τρέξουμε ή να παλέψουμε αλλά χρειάζεται να ηρεμήσουμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε ας ξεκινήσουμε αναπνέοντας σωστά και συνειδητά.

Η άσκηση: Κάθισε σε μία άνετη θέση, κράτησε την σπονδυλική σου στήλη ψηλή και μακριά, την λεκάνη σου σταθερή και καλά γειωμένη στο έδαφος. Ανέπνευσε αργά και σταθερά. Παρακολούθησε τον ρυθμό και τον ήχο της αναπνοής σου. Φέρε την αναπνοή χαμηλά στην κοιλιά, δουλεύοντας έτσι με το διάφραγμα και στην συνέχεια νιώσε την εισπνοή να γεμίζει από την κοιλιά προς τον θώρακα και την εκπνοή να αδειάζει από τον θώρακα προς την κοιλιά. Συνέχισε με πλήρεις αναπνοές για περίπου πέντε λεπτά. Άδειασε το νου σου από σκέψεις και γέμισε το σώμα με ενέργεια. Διάβασε το παρακάτω γνωμικό από τις Ουπανισάδες και επανάλαβε για όσο χρειάζεσαι.

«Οι πεποιθήσεις σου γίνονται οι σκέψεις σου,
οι σκέψεις σου γίνονται τα λόγια σου,
τα λόγια σου γίνονται οι πράξεις σου,
οι πράξεις σου γίνονται οι συνήθειες σου,
οι συνήθειες σου γίνονται οι αξίες σου,
οι αξίες σου γίνονται το πεπρωμένο σου».

thoughts